De bekendste bingosoort in de wereld is 75 bal bingo en zonder twijfel ook de favoriete speelstijl in Nederland. Met een piek in de jaren ’70 in populariteit, maar nog steeds spelen dagelijks tienduizenden Nederlanders het spel. Om mee te doen aan 75 bal bingo hoef je alleen maar één of meerdere bingoloten te kopen van de organisator van het bingo-evenement of op een bingosite.

Hoe ziet de bingokaart eruit?

75 Bal BingoDe bingokaarten in een 75-bal bingospel bestaan uit een rooster van 5 bij 5 met 5 kolommen en 5 rijen. Aan de bovenzijde zijn de letters BINGO boven de 5 kolommen weergegeven. In elke kolommen kan een vaste reeks van 15 cijfers zijn opgenomen. De B kolom is de eerste. Daarin kunnen de cijfers 1 tot en met 15 staan. Er zijn echter maar 5 vakken, dus in deze 5 vakken staat een selectie uit de cijfers 1 tot en met 15. Hetzelfde geldt voor de daaropvolgende 4 kolommen. In de laatste kolom kunnen dus de cijfers 61 tot en met 75 staan.

In het midden van elke kaart is in de N kolom in het midden een vrije ruimte zonder cijfer opgenomen. Alle spelers mogen dit vakje gebruiken om het patroon compleet te maken.

Hoe speel je 75 bal bingo?

In deze bingosoort zijn er 75 ballen in het bingorad aanwezig. In een bingoevenement roept de organisator elke keer een nummer dat hij getrokken heeft uit het bingorad. De meespelers kijken of het nummer op de bingokaart staat. Zo ja, dan kruizen of stempelen de meespelers de nummers op de eigen bingoloten. Dit gaat net zo lang door totdat een meespeler het patroon op de bingokaart heeft. Dat is dan de winnende bingokaart. Hetzelfde geldt voor online bingo, maar dan rollen de nummers automatisch uit het bingorad en kun je ervoor kiezen om de bingokaarten automatisch te laten stempelen. Sommige spelers op het internet kiezen ervoor om dit handmatig te doen omdat dat meer interactie geeft. De keerzijde is wel dat dat foutgevoeliger is. Aan jou de keus!

Bij professionele bingo evenementen kun je de getrokken nummers door de organisator op een groot digitaal scherm zien. Zo kun je zien of je al enkele nummers hebt gemist, terwijl je aan het praten was. Op het internet worden vaak de laatst getrokken nummers getoond.

Hoe win je?

Om het 75 bal bingo te winnen moeten de deelnemers een vooraf bepaald patroon op de bingokaart gemarkeerd hebben. Een (groot) deel van het patroon is niet voldoende. Het hele patroon moet gemarkeerd zijn. In de meest simpele vorm wordt er voor een enkele horizontale of diagonale lijn gespeeld. Door de jaren heen hebben organisatoren van bingo evenementen meer patronen en speltypes van 75 bal bingo bedacht. Daardoor zijn er vandaag de dag meer dan 200 verschillende patronen beschikbaar. De organisator bepaalt wat het winnende patroon is voor de spelronde. Dit zijn enkel van de meest gebruikte patronen:

  • Enkele lijn: verticaal, horizontaal of diagonaal
  • Dubbele lijn: verticaal, horizontaal of diagonaal
  • X: twee diagonale lijnen
  • Volle kaart