Bingo SpelregelsIedereen heeft wel eens in zijn of haar leven bingo gespeeld. In de klas op de basisschool of bij een vereniging. Niet iedereen heeft echter een geheugen van een olifant. Heb je binnenkort weer een bingoavond of -middag? Dan is het even goed om de bingo spelregels opnieuw tot je te nemen. In de praktijk kennen namelijk veel mensen met een valse bingo de bingo regels niet of letten gewoon niet goed uit.

Ballen trekken uit de bingomolen

Er zijn 75 ballen in de bingomolen. Elke bal bevat een letter, B, I, N, G of O evenals een nummer van 1 tot en met 75. Alle ballen zijn identiek in grootte, gewicht en vorm. Daardoor heeft elke bal evenveel kans om getrokken te worden. De bingoleider draait aan de bingomolen en er valt een willekeurige bal uit de molen. De bingoleider pakt de bal, bekijkt het nummer en roept deze om. Een professionele partij kan het nummer ook op een beeldscherm tonen. Daarnaast toont het beeldscherm dan alle nummers die reeds uit de bingomolen zijn gekomen.

De rol van de deelnemers is om de bingoloten af te strepen. De omgeroepen ballen corresponderen met de nummers op de bingoloten. Heb je een match? Dan streep je het nummer op het bingolot door, markeert het nummer of stipt het aan met een dabber. Dit gaat net zolang door totdat er iemand met een bingo is.

Wat gebeurt er als iemand het vereiste bingo patroon heeft? Schreeuw simpelweg “Bingo!” en het is voor iedereen duidelijk. Doe dit luid genoeg zodat je spelleider je hoort. Dan mag je naar voren lopen voor de controle van het bingolot. De spelleider controleert het lot aan de hand van de gevallen ballen en trekt een conclusie. Het is een goede bingo of een valse bingo. Bij een goede bingo heeft de deelnemer inderdaad het vereiste patroon. Bij een valse bingo heeft de deelnemer ergens een fout gemaakt.

Kunnen twee deelnemers tegelijk bingo krijgen? Ja, dat kan! In dat geval wordt de prijs door de twee deelnemers verdeeld. Als dat niet kan, dan verloot de spelleider de prijs aan één van beiden.

Uitleg over het bingolot

In het 75 bal bingospel heeft een bingolot een raster van 25 velden bestaande uit vijf rijen en vijf kolommen. Het middelste veld van de bingokaart is op voorhand al vrij en zonder nummer. De andere 24 velden bevatten daarentegen wel een nummer. De prijs van een lot verschilt per evenement en bedraagt meestal € 2,50 of € 5. Bij online bingo beginnen de loten zelfs al bij een waarde van € 0,20. Elk bingolot heeft een uniek lotnummer.

De 24 velden bevatten één van de nummers 1 tot en met 75. Elke kolom bevat 15 nummers. Zodoende kunnen de deelnemers snel de getrokken bal op het lot vinden. De cijferreeksen zijn als volgt:

 • B kolom: nummers 1 tot en met 15
 • I kolom: nummers 16 tot en met 30
 • N kolom: nummers 31 tot en met 45
 • G kolom: nummers 46 tot en met 60
 • O kolom: nummers 61 tot en met 75

Bingo spelregels samenvatting

De bingo spelregels kunnen we dus samenvatten in een paar stappen:

 • Er zijn 75 ballen met de nummers één tot en met 75
 • Spelleider geeft het patroon en de prijs voor de ronde aan
 • Spelleider trekt de ballen en roep deze om totdat er een bingo is
 • Deelnemers doorstrepen de nummers op de bingoloten totdat er een bingo is
 • Spelleider controleert het winnende bingolot op goede of valse bingo
 • Bij een goede bingo reikt de spelleider de prijs uit
 • Bij een valse bingo gaat de spelleider door met trekken en de deelnemers met doorstrepen